ALUNDAGOSSEN 2021
I 30 år har Alundagossen stått vid väg 288. Skakigt och bullrigt, Gossen har ändå stått pall! I ur och skur har han välkomnat resenärer, både de som ska till Alunda med omnejd eller vidare ut mot havet. Lite skavanker har det förstås blivit under åren, men han är fortfarande stolt och ståtlig med sina 3.60 meter.
VI TAR DET FRÅN BÖRJAN
Christer Grundström berättar:
Alundagossen… så blev han en symbol för Alunda.
Inför Alundas 700-årsfirande 1991 beslutade Alunda Företagareförening att som symbol för firandet skapa Alundagossen. Det utlystes en tävling där den som ville fick lämna förslag hur gossen såg ut, utifrån texten i den välkända Alundavisan.
Den som slutligen ritade gossen var Tommy Lyander, tecknare på Uppsala Nya Tidning. Uppdraget att tillverka Alundagossen gick till konstsmed Lars Mattsson och Christer Grundström. Gunnar ”baklängarn” Andersson målade.
Med dåtidens teknik, en overheadprojektor, tuschpenna och några spånskivor skapades ritningar och mallar för att tillverka gossen i ”dubbel manshöjd”. Det var den storlek vi bedömde rimlig, och som också var OK i tillståndsfrågan. En inte helt oviktig detalj som sköttes galant av de som hanterade olika myndigheter.
Med nämnda spånskivor/ritningar som grund, kunde alla olika delar sedan värmas och formas (smidas) innan de svetsades samman. Under tillverkningen gjordes vissa korrigeringar av ursprungliga förslaget. Exempelvis var melodislingan tänkt att sitta ovan gossen. Det var inte praktiskt möjligt och dessutom bedömde vi att form och stabilitet blev bättre med nuvarande lösning. När gossen fått sin slutliga form, rostskyddsmålades hela konstruktionen innan Gunnar ”Baklängarn” Andersson, välkänd Alundaprofil, färgsatte honom.
Den 29 april 1991 var det dags för gossen att, med hjälp av kranbil och ett antal hantlangare, komma på plats. Att trafiken då rullade sakta på 288:an var ju lätt att förstå… det väckte ju en och annan undrande blick.
Gossen ”gömdes” under ett par presenningar för att sedan, den 30 april 1991, avtäckas under pompa och ståt med tal och sång inför en publikskara långt större än någon hade förutsett. Erik Körling talade och sånggruppen Sjung 81 underhöll, självklart med Alundavisan.
I slutet av -90 talet fick Gossen en ny kostym. Väder och vind tillsammans med närheten till vägen hade satt sina spår. Galvanisering och en ny målning/skyddslack gav Gossen en välförtjänt uppsnyggning.
Självklart har det fällts många kommentarer kring vår symbol. Det är härligt med reaktioner och tyckanden, det är precis så det ska vara. Fakta är ändå att både företag och föreningsliv i olika sammanhang använt sig av Gossen både i sin marknadsföring logotyp. Förutom det är han nog en av de mest avbildade motiven i Alunda.
Alundagossen ägs av Alunda Företagareförening, som också har det övergripande ansvaret för hans välbefinnande. Blomplanteringar och mindre underhåll har alltid gjorts på ideell väg.
Nu har Alundagossen fyllt 30 år, och trots ombyggd väg och ibland också röster för att finna en annan placering, står han stadigt kvar. Där blir han säkert i överskådlig tid som ett välkomnande och välkänt varumärke för Alunda.
FAKTA
- Vikt: 200 kilo plåt, 4 mm
- Höjd: 3.60 exkl. sockel
- Tillverkningstid: 200 – 250 timmar
- Gossen ritad av: Tommy Lyander
- Melodislingan ritad av: Anna Lundin
- Tillverkning: Lars Mattsson, Christer Grundström
- Färgsättning: Gunnar ”Baklängarn” Andersson
- Alunda Företagareförenings första ordf. 1991: Sven – Olof Andersson
- Totalkostnad: ca 45.000:-
- Underhåll: Renoverad 1998 (galvad och målad)
- Omvårdnad och skötsel: Yngve Jordeby
- Belysning: Hedmans EL
- Beställare och ägare: Alunda Företagareförening
- Finansiering och sponsorer:
- Alunda Företagareförening
- Nordbanken Alunda
- Skanska Tierp
ALUNDAVISAN
Alundagossens egna visa skrevs av Arvid August Afzelius (1785-1871), kyrkoherde och hovpredikant. Han var också en av de första och den tidens främste insamlare av svenska folkvisor. Förutom Alundavisan diktade han Näckens polska samt psalmerna Dig skall min själ sitt offer bära och Nu blott för världen två. År 1865 fick Arvid August Afzelius glansfullt beröm: Svenska Akademiens stora pris för litterär förtjänst.
Källa: Wikipedia
Melodin är en Uppländsk folkvisa. Men ursprunget är troligtvis tyskt, då en analog melodi finns i en tysk visbok från 1840.
Och här framförs visan år 2020 av Verano Vokalensemble i ST. JOHNS CHURCH.
Alundavisan med Margareta Kjellberg kan du lyssna på här.
Text & noter hittar du här.
Gossenutställning på Centrumvägen 6.
Den första offentliga “bilden” av Gossen. år 1991.
30 år och rejäl uppvaktning!
Klart Rosa uppvaktat. Med en AlundaLejlika.